Gratis meeodrn met loterij

  1. Vasy Casino No Deposit Bonus: Het Casino de Macau, dat 007 aandoet in zijn zoektocht naar de Portugese wapenmaker Lazar, bevindt zich op een omgebouwd rivierschip..
  2. Grootste Online Goksites - De ontwikkelaars gebruikten een unieke technologie om alle gegevens en persoonlijke informatie te versleutelen.
  3. Kaartspel Belgie: Bekend om hun veiligheid en compliance maatregelen, ze zijn gespecialiseerd in het onderhoud van de Colombiaanse markt.

Belasting gokautomaten

Oceanbets Casino Review Nederland
De Instant Cashback aanbieding is beschikbaar voor alle bestaande klanten bij Slotocash en het zal terug te geven een aanzienlijk bedrag van uw verloren storting.
Online Gokkast Spelen Gratis En Met Geld
Daarom zal deze video slot een ideaal spel voor nieuwkomers in dit genre van online slots en natuurlijk voor vurige fans van magische legendes over een vogel die is herboren uit de as.
Yan lijkt geen grote zwakheden te hebben.

Online casino Groningen beste

Bpay Casino Review Nederland
Het live casino is natuurlijk altijd een essentiële functie voor elk casino.
The Red Lion Casino No Deposit Bonus
Er zijn geen geldprijzen toegekend in het basisspel van Track and Field Mouse slots.
Casino Koers

II. Geschiedenis van het ambacht

II. Geschiedenis van het ambacht

De beschrijving van de geschiedenis van het ambacht bestaat uit de volgende delen:

  • de geschiedenis tot begin twintigste eeuw;
  • de verandering van het ambacht stroopstoken;
  • het kleinschalig, ambachtelijk stoken vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw (ook het verhaal van Pierre Deckers, één van de laatste ambachtelijke loonstokers) en meer specifiek over het ontstaan van een nieuwe groep ambachtelijke stroopstokers;
  • het industrieel stoken;

De geschiedenis van het stroopstoken tot begin 20ste eeuw

Ambachtelijke stroopproductie gebeurt als huisnijverheid al vanaf de 16de eeuw in Zuid- en Midden-Limburg en de aanpalende grensgebieden: het Duitse Rijnland, het Luikse Land van Herve en Belgisch Limburg inclusief de Voerstreek. In deze hele streek was fruitteelt een belangrijke nevenactiviteit van het boerenbedrijf. Voor kleine boeren en landlieden was stroopstoken een methode om overtollig fruit van hoogstambomen te conserveren voor de winterperiode voor hun eigen huishouden.

De verandering van het ambacht stroopstoken

Vanaf de 16de eeuw gebeurde stroopstoken thuis voor eigen gebruik ( thuisstokers) en vanaf medio 18de eeuw in kleinschalige stroopstokerijen door loonstokers.

Begin 20ste eeuw zien we een verandering naar industriële productie én minder ambachtelijke stroopstokers. Industriële producenten gebruiken blends, halffabricaten en meer suikerbieten en fruit van grootschalige fruitteelt. Men gebruikt stoom om het fruit te verhitten en te koken.

Het kleinschalig, ambachtelijk stoken vanaf jaren zeventig van de 20ste eeuw

Grote sociaal-maatschappelijke veranderingen

In de eerste helft van de 20ste eeuw loopt het aantal ambachtelijke stroopstokers snel terug door de industrialisering en de verstedelijking, alsook door de rationalisering van de landbouw. 

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ontstonden door die grote sociaal-maatschappelijke veranderingen (zoals industrialisering en verstedelijking) een versnelling, een verzakelijking en een individualisering van de maatschappij. Begin jaren zestig was het aantal hoogstamboomgaarden sterk afgenomen als gevolg van schaalvergroting in de landbouw.

Pierre Deckers, einde en begin!

De laatste ambachtelijke stroopstoker, (“porsjer” in Zuid-Limburg) in de jaren zeventig van de vorige eeuw was Pierre Deckers in Banholt. Hij is de schakel tussen het einde van een tijdperk en een nieuw begin!

Vanaf de jaren zeventig en tachtig van de 20ste eeuw zijn namelijk weer enkele traditionele, ambachtelijke stroopstokers actief in de regio Zuid-Limburg. Pierre Deckers is hier de verbindende factor, het nieuwe begin van het ambacht stroopstoken in Limburg!

Slow Food Presidium Limburgse Stroop

Van hieruit is in 2010 officieel het Slow Food Presidium Limburgse Stroop ontstaan. Dit is een groep betrokken stroopstokers, die als doel hebben het product ambachtelijke stroop, het ambachtelijk stroopstoken en de traditionele en goede smaak van het product voor de toekomst te bewaren en “actief” te houden. Ze willen ook de oude fruithoogstamrassen en hoogstamboomgaarden een economisch bestaansrecht te geven en hun culturele rol in het cultuurlandschap te versterken: van plantgat tot pot stroop!